CTM #10 – Developer Horror Stories

Da li ste čuli …

… da je veštački satelit NASA Mars Climate Orbiter bukvalno izgubljen u svemiru, zato što programeri koji su pisali program nisu mogli da izvrše jednostavnu konverziju iz imperijalnog u metrički sistem mera?

… da se letelica bez ljudske posade Ariana 5 Flight 501 srušila zato što je računar pokušavao da spakuje 64-bitnu vrednost u 16 bitni registar i pritom doveo do otkaza glavnog i pomoćnog računara zbog konstantnog ulaska u overflow stanje?

… da je priliom otvaranja, za 10 dana izgubljeno 42.000 komada prtljaga, kao i da je 500 letova otkazano na Terminalu 5 aerodroma Heathrow u Londonu, zato što programeri nisu predvideli jednu situaciju iz realnog života, a to je da prilikom transporta kofera kroz beskonačne trake može da dođe neka osoba i da pomeri ili prebaci kofer ručno negde.

… za programera koji je pokušao da programira na kafi bez kofeina?

Kao što znamo biti programer je u većini slučajeva zanimljivo i interesantno, sve do momenta dok ne shvatimo da nečiji biznisi i/ili životi zavise od koda koji pišemo. U tim situacijama, pred programera se postavlja težak zadatak da se izbori sa stresom koje ovakva odgovornost nosi sa sobom, kao i da posao odradi ispravno do kraja. Ponekad je dovoljan mali propust oko neke u tom trenutku potpuno nebitne činjenice, da izazove posledice koje mogu biti katastrofalne. Ovakve stvari ponekad dovode programere u situacije koje mogu biti strašnije od najstrašnijeg horor filma.

Za vas smo okupili ekipu strašnih profesionalaca koji krvavo zarađuju svoj hleb, sve u skladu sa naslovom događaja. Oni će učestvovati na panel diskusiji u kojoj će podeliti svoja horor iskustva koja su doživeli, kao i da diskutuju na temu da li možemo i na koji način možemo ovakve stvari da izbegnemo. Svi oni imaju višegodišnje iskustvo u programiranju i svako od njih ima najmanje jednu svoju horor priču koju će podeliti sa posetiocima.

Na panelu za vas će pričati:

Dinu Drakula Dragan
PhD, Assistant Professor @ FTN & COO @ RealMarket
https://www.linkedin.com/in/dinu-dragan/

Nenad Creeper Mitrović
CTO @ Hooloovoo
https://www.linkedin.com/in/nenad-mitrovic-9693a5115/

Srđan Pennywise Vranac
Chaos Tamer, Consultant, occasional Speaker with love of message brokers and workers @ Code4Hire
https://www.linkedin.com/in/vranac/

Ivan Belrog Kockarević
CTO & Co-founder @ Marble IT
https://www.linkedin.com/in/ivan-kockarevi%C4%87-b334b6113/

Dejan Chucky Miličić
Director of Platform Engineering @ Shyft
https://www.linkedin.com/in/dejanmilicic/

Aleksandar Pinhead Sabo
Founder @ Code Tailor
https://www.linkedin.com/in/alxsabo/

Koje su to najstrašnije horor priče koje su izazvali programeri u istoriji i kroz kakve horor situacije su prošli naši gosti saznajte na našem sledećem okupljanju: Developer Horror Stories, 31. oktobra 2019. u 18h u prostorijama Poslovnog Inkubatora Novi Sad.

* Ako imate svoju strašnu priču, pridružite nam se na događaju i podelite je sa nama, mi jedva čekamo da je čujemo.