Najbolji YouTube kanali za učenje programiranja

U poslednje vreme moj omiljeni vid učenja programiranje je gledanjem raznih YouTube kanala koji se bave ovom tematikom. Video u kojem autor predstavlja određeni koncept i/ili prikazuje kako je rešio neki problem, postao je veoma popularan u poslednjih nekoliko godina i sve je više autora koji prelaze na ovakav vid prezentacije.

U moru raznih video kanala na koje možete da naletite na internetu koji se bave programiranjem, ima onih boljih a ima i onih čije gledanje predstavlja čisto gubljenje vremena. Za potrebe ovog teksta izdvojio sam tri kanala koja želim da preporučim. Smatram da se će vam ovi kanali omogućiti da besplatno saznate informacije o programiranju koje nisu uvek lako dostupne, a ponajviše zato što autori umeju da prezentuju koncepte i probleme na jednostavan, razumljiv i ponekad zabavan način.

Pa da počnemo.

FunFunFunction

FunFunFunction

Autor kanala je Mattias Peter Johansson, koji je ujedno i JavaScript developer u firmi Spotify. Teme koje možete pronaći na njegovom YouTube kanalu su funkcionalno programiranje u JavaScriptu, top 8 navika developera, ES6, live-coding projekti i slično. Primećuje se da su teme koje obrađuje prvenstveno vezane za JavaScript, ali ima i onih koje nisu vezani ni za jedan programski jezik, već su u pitanju koncepti koji važe kod svih programera i zato vam mogu biti korisne bez obzira da li programirate u javi, php-u, JS-u ili u nekom drugom programskom jeziku, pa makar bio on i C++.

Na ovaj kanal mi je pre nekog vremena skrenuo pažnju jedan poznanik i gledajući objavljeni materijal shvatio sam koliko je sjajan.

Šta je to što me je oduševilo na ovom kanalu?

  • autor veoma dobro razume problematiku koju objašnjava
  • odlično ume da pojednostavi stvari i prenese znanje gledaocima
  • vreme trajanja videa – svaki video traje između 15 i 20 minuta, što je vreme koje je dovoljno kratko da se video pogleda uz jutarnju kafu, ali takođe i dovoljno dugačko da se sažeto i jezgrovito zaokruži neka celina koju autor predstavlja
  • koncept videa – autor predstavlja 3 pojma iz programiranja, koja su direktno ili indirektno povezana i na taj način gradi jasniju sliku o problematici koju obrađuje
  • humor – autor često poseže za humorističnim elementima u okviru videa, što je veoma efikasno u situacijama kada se priča o nekoj važnoj temi koja je često dosadna
  • kvalitet snimka – kvalitet snimka je na zavidnom nivou, što daje dodatnu vrednost celoj priči, jer se vidi da autor vodi računa i o najsitnijim detaljima
  • konzistentnost u objavljivanju – ono što je najbitnije u celoj priči, novi video nas čeka svakog ponedeljka u 8h ujutro.

Zato sve preporuke za ovaj kanal.

The Coding Train

The Coding Train

Kreiranje tutoriala, primera i biblioteka za Processing, programski jezik namenjen za učenje programiranja, je osnovno zanimanje Daniel Shiffman. Jedan od vidova promocije ove biblioteke je i u sklopu YouTube kanala The Coding Train. Možda Processing i korišnjenje jednoroga sa duginim bojama koji odaju prisustvo psihodelične atmosfere, nije nešto zbog čega bi ste posetili ovaj kanal, ali sve ostalo što se nalazi na njemu definitivno jeste.

Na kanalu možete pronaći sve od osnovnih tutorijala HTML, CSS, JS i korišćenje Git-a, preko web soketa, kreiranje twitter bota, pa sve do naprednih procesuiranja slika, animacija i interakcija. Deo koji se meni lično najviše svideo na ovom kanalu je vezan za Coding Challanges. To je deo gde autor postavi sebi neki programerski zadatak koji treba da reši u zadatom vremenskom intervalu. Zadaci koje rešava su uglavnom neki poznati problemi koji se javljaju u programiranju, kao što su generisanje terena, kreiranje engina za poznate igrice poput Space Invaders, Nokijine Zmije i sl.

Stvar koju smatram najkorisnijom na ovom kanalu je deo gde nam autor omogućuje da vidimo kako neke konkretne probleme, koji se javljaju u programiranju, uz pomoć malo matematike i dobro osmišljenog koncepta možemo da uprostimo i svedemo na trivijalno rešavanje u samo nekoliko linija koda.

Derek Banas

Derek Banas YouTube channel

Za kraj želim da vam predstavim jedan YouTube kanal koji je konceptualno čista suprotnost od prethodna dva predstavljena. Ako je u prva dva kanala akcenat stavljen na pojavljivanje autora u okviru videa, kako bi se jasnije iskomunicirala poruka koju želi da prenese, ovde je iz istog razloga autor izostavljen iz videa i akcenat stavljen isključivo na prezentovanom materijalu.

Derek Banas, za sebe kaže da je marketing konsultant koji želi da pomogne ljudima da besplatno reše svoje svakodnevne probleme. Radio je u razvojnom odeljenju firme Apple, kao broker za firmu Morgan Stanley i pokrenuo više svojih bizisa tokom proteklih godina. Ovi poslovi su mu obezbedili veliko iskustvo koje on sada pretače u tutoriale na svom YouTube kanalu.

Materijali prezentovani na ovom kanalu su u formi kurseva, prezentacija i live koding sesija, tokom kojih autor objašnjava neku oblast. U okviru ovog bloga autor obrađuje razne teme programiranja, od osnova crtanja UML diagrama, dizajn paterna i pravljenja web sajta, preko programiranja za iPhone i Android, učenje raznih programskih jezika poput Python-a, Cotlina, Jave i drugih; pa sve do tutoriajla vezanih za elektroniku, a i mnogih drugih koji nemaju baš neke direktne veze s programiranjem, kao što su spremanje veganske ishrane i tutorijali iz psihologije.

Kada imate potrebu da se upustite u neku novu oblast, kao što je na primer programiranje u Javi, odvojite vreme da pogledate Derekove tutoriale. Oni će vam oni dati odličnu početnu osnovu, neophodnu da brzo krenete sa savladavanjem željene problematike.

Za kraj spomenimo da postoji još mnogo kanala koji se bave programiranjem, neki kvalitetnije, a neki manje kvalitetnije. Ukoliko znate za još neki dobar besplatan video kanal koji se bavi programiranjem podelite tu informaciju sa nama i napišite dole u komentarima.

Ovo su moji favoriti, a koji su vaši?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *