CTM #8 – SOLID u praksi

Svi znamo one top-shop reklame u kojima spiker “amerikanizovanim” glasom kaže: “KO JOŠ VOLI MASNO?“, a mi vas u istom stilu pitamo: “KO JOŠ VOLI LOŠE NAPISAN KOD?

Da ne biste više pisali loš kod, dođite na naše novo predavanje da čujete kako to možete da sprečite.

Kao loš kod često definišemo kod koji ne može da se održava. Ovakav kod neretko postaje ključni uzrok neuspeha projekta i vodi vas u propast. Da bismo izbegli da pišemo loš kod tu su određeni principi koje bismo trebali da poštujemo. Najpoznatije principe dobrog programiranja prikupio je i sastavio Robert C. Martin, među developerima poznatiji kao Uncle Bob. Nekoliko godina kasnije je Michael C. Feathers primetio da ako ove principe poređa u određenom redosledu, može da se dobije akronim SOLID. Od tada pa do danas ovaj akronim predstavlja pet opšte prihvaćenih principa dobrog programiranja.

Upravo su SOLID principi naša nova tema, a predavač koji će nam o njima pričati je Dejan Miličić, Software Craftsman u San Francisco startup-u Shyft. Tokom predavanja Dejan će ući u suštinu ove popularne skraćenice, razotkriti motive koji stoje iza ovih principa i pokazati kakve sve tragične posledice može imati njihovo nepoštovanje pri realizaciji projekta.

Neke od tema kojih će se Dejan dotaći u svom izlaganju su:

kratak istorijat i motivacije za nastanak SOLID principa,
– zašto je kvalitet bitan za uspeh jednog projekta,
– Agile razvoj pored metodologije obuhvata i tehničku stranu koja je često zanemarena
– objašnjenje SOLID principa
– demonstracija posledica nepoštovanja svakog od ovih principa.

Ako vas zanima kako da počnete da pišete dobar kod ili da unapredite svoj postojeći stil dođite da zajedno čujemo Dejana.

Čekamo vas u Poslovnom inkubatoru Novi Sad u sredu, 7. novembra 2018. u 18h.

Predavanje je besplatno, ali je potrebno registrovati se na događaj putem Meetup platforme na ovom linku.

NAPOMENA: primenljivo u svim programskim jezicima.